Owoce i warzywa dostarczają naturalnych składników roślinnych , które wspomagają nasze zdrowie- a kluczem jest tu różnorodność.
Jeśli nie przepadasz za warzywami, możesz uważać, że zrekompensujesz to sobie , spożywając więcej owoców. To prosty błąd- warzywa i owoce wymieniamy niemal jednym tchem, a ponieważ obie kategorie dotyczą zdrowych pokarmów roślinnych, nasuwa się naturalny wniosek, że dostarczają organizmowi tych samych składników odżywczych. I jest to do pewnego stopnia prawda. Witaminę C znajdziesz równie łatwo w jagodach, jak i w brokułach. Zarówno buraki, jak i banany zawierają potas. Ale warzywa i owoce zawierają również ogromny wachlarz fitoskladników odżywczych- naturalnych związków roślinnych, mogących wspomagać dobre zdrowie. Uzyskanie jak najpełniejszego wachlarza fitoskładników jest bardziej prawdopodobne , kiedy spożywamy zarówno warzywa, jak i owoce.
Fitoskładniki odżywcze są odpowiedzialne za kolory i smaki warzyw i owoców. I kiedy dostarczamy tę nieskończoną paletę barw i smaków- a nie tylko źródła witamin i minerałów- zaczniemy również doceniać ich różnorodność.
Na przykład jagody i brokuły mogą być zbliżone pod względem zawartości witaminy C, jednak ich profile fitoskładników odżywczych różnią się diametralnie. Jagody zawdzięczają swój czerwono-fioletowy kolor związkom zwanym antocyjanami, występującymi powszechniej w owocach niż w warzywach. Natomiast izotiocyjaniny to fitoskładniki odpowiedzialne za charakterystyczny zapach brokułów, kapusty, i kalafiora- tych aromatycznych związków nie znajdziesz jednak w owocach. Inny naturalny barwnik likopen nadaje intensywny czerwony kolor owocom takim jak pomidory ( tak to owoce), różowy grejpfrut i guawa, ale trudno o niego w większości warzyw.
Wiele osób sądzi, że spożywanie warzyw LUB owoców jest równie korzystne jak jedzenie warzyw ORAZ owoców- powyższe przykłady pokazują dlaczego urozmaicona dieta jest tak ważna, jeśli chcemy dostarczyć organizmowi możliwie najwięcej składników odżywczych.
SUSAN BOWERMAN
Dyplomowana dietetyczka,
Certyfikowana Specjalistka ds. Odżywiania Sportowego,
Konsultantka ds. Odżywiania Herbalife